top of page

5 tips för att lyckas med din ansökan


Ta bra bilder, strunta i trender och sök med det du själv tror på. Om drygt en vecka stänger ansökan till den turnerande konstutställningen Moving Art Projects premiärutställning i vår. Funderar du på att söka? Här kommer Moving Art Projects bästa sista-minuten-tips på vad du bör tänka på.

Moving Art Project är en ny, turnerande konstutställning som besöker tio städer under våren 2016. Ett 100-tal verk av Sveriges mest spännande samtidskonstnärer inom måleri, foto, skulptur, hantverk, rörlig bild, mode och design kommer att ställas ut från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ansökan är öppen för alla och stänger den 30 november.

Urvalet av vilka verk som kommer att medverka sker via en jury med stor samlad erfarenhet som både konstnärer och gallerister, bestående av konstnären Karin Mamma Andersson, Bea Szenfeld, designer, Parasto Backman, grafisk formgivare, Suzanne Osten, dramatiker, Gunnar Olsson, gallerist, Bo Bergström, författare och Mathias Strömer, senior curator på Riksutställningar.

För dig som vill söka, men fortfarande slipar på din ansökan, kommer här ett par sista-minuten-tips på hur du lyckas bäst med din ansökan:

1. Tänk som en konstnär, inte som en curator

Det är väldigt lätt att hamna i ”vad-vill-de-ha?-fällan”. Det är omöjligt att förutse vilka verk som en jury kommer att gilla eller hur utställningen kommer att komponeras. Välj därför istället de verk som du älskar och är mest stolt över, så kommer chansen att vår jury uppmärksammar dina verk att öka. Fokusera på vad du tycker är viktigt istället för vad du tror att en konstjury tycker är viktigt.

- Det bästa rådet är nog att göra det man själv tror på och känner för. Inte försöka hitta på någonting man tror är smart eller ligger i tiden. Var dig själv, säger Karin Mamma Andersson, konstnär och medlem i juryn

2. Begränsa dig inte, var inte rädd för stora (eller små) verk

En vanlig fråga som Moving Art Project får är huruvida det finns någon maxgräns för hur stort eller tungt ett verk får vara. NEJ! Du kan söka med hur stora eller hur små verk som helst. Då vi dessutom står för all logistik, hängning och försäkringar, kan detta vara ett ypperligt tillfälle att ta fram de verk som du annars skulle ha svårt att ta med på en vandringsutställning. Begränsa dig inte, utan välj ut de verk du älskar allra mest.

3. Sök med flera verk – och gärna ett wild card

Det går att söka med max fem verk per ansökan – öka dina chanser genom att söka med så många verk som möjligt. En serie som tydligt hör ihop kan räknas som ett sammanhållet verk. Var inte rädd för eventuella wild cards. Då Moving Art Project är en fristående och oberoende utställning har vi lite större frihet i urvalsarbetet än vad andra konstnärliga institutioner har.

4. Ta bra bilder på verken

Du behöver verkligen inte fotografera dina verk i en studio, men tänk på att ljussätta ordentligt samt ta eventuella detaljbilder och/eller sammanhangsbilder om verket kräver det. Om ditt verk blir utvalt att medverka kommer vi självfallet komplettera med professionella bilder till katalogen, men för att juryn ska kunna göra en så rättvis bedömning som möjligt är det bra om bilderna redan nu gör dina verk rättvisa.

5. Haka inte upp dig på praktiska detaljer - vi löser det!

Om du redan vet hur du vill hänga eller montera verket – skriv gärna med det i ansökan. I annat fall kommer vi på Moving Art Project att fram ett förslag om ditt verk blir utvalt. Det påverkar inte alls dina chanser att komma med i utställningen. Vi kan också ge förslag och tips kring papperskvalitet för eventuella fine art prints, inramning, prissättning mm. Kommer ditt verk med i utställningen tar Moving Art Project också hand om allt det praktiska, som utställningsmaterial, frakt och försäkring.

Och slutligen några praktiska ansökningtips:

  • Har du problem med din uppladdning? Vänta en liten stund och försök sedan igen. Kontakta oss på ansokan@movingartproject.se om det fortfarande inte fungerar så hjälper vi dig vidare.

  • Sänd bilder/filer som överstiger 2MB till oss på ansokan@movingartproject.se eller via Sprend/Dropbox istället för att ladda upp dem i formuläret.

  • Vill du inte betala anmälningsavgiften med kort via formuläret? Betala istället in till BG 5403-2479 senast 3 december och ange din mailadress eller personnummer i meddelandefältet.

  • Fler frågor? Moving Art Project kommer ha uppesittarkväll hela måndagen den 30 november fram till 23.59, så det går bra att ringa eller maila ifall du har frågor kring eller behöver hjälp med din ansökan, ända fram tills dess att ansökan stänger.

Ansökan för konstnärer är öppen 1 september till 30 november 2015 och görs via ett elektroniskt formulär på www.movingartproject.se.

Frågor om ansökan skickas till

www.movingartproject.se

Senaste nytt
bottom of page