top of page

Så många sökte till Moving Art Project 2016


Många vill vara med när nya konstutställningen Moving Art Project turnerar genom landet för första gången i vår. Nästan 500 konstnärer har sökt till premiärutställningen. “Det visar tydligt att det finns stort behov av nya typer av konstplattformar i Sverige”, säger Helen Silvander, själv konstnär och medgrundare av Moving Art Project.

Moving Art Project är en ny, turnerande konstutställning som besöker tio städer i Sverige under april och maj 2016. Ett 100-tal av Sveriges mest spännande samtida konstnärer inom alla möjliga discipliner kommer att ställas ut från Kiruna i norr till Malmö i söder.

När de inkommande ansökningarna har sammanställts står det klart att 483 samtidskonstnärer har sökt till vårens premiärutställning. Varje konstnär fick söka med maximalt fem verk, vilket gör att det totala antalet konstverk som kommer att bedömas av juryn landar på 1 982.

- Det stora intresset visar tydligt att det finns ett stort behov av nya typer av konstplattformar i Sverige. Speciellt roligt är det att vi har fått in en väldigt spännande blandning av konstnärer med olika bakgrunder och uttryckssätt, säger Helen Silvander, konstnär och medgrundare av Moving Art Project.

Ansökningarna kommer från hela landet. 40 procent är från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Resten är från andra delar av Sverige, såsom Luleå, Örebro, Mullsjö, Frösön och Hässleholm.

- Det är otroligt inspirerande att gå igenom alla ansökningar som kommit in. Intressant är också att det finns ett par stora teman som kommer igen i många bidrag. Till exempel handlar många verk om flykt och oro över världens utveckling, vilket visar på hur konst tenderar att skildra samtiden, säger Anna Gyllenklev, konstnär och medgrundare av Moving Art Project.

Juryn som har den svåra uppgiften att välja ut vilka 100 konstnärer som ska ställas ut består av konstnären Karin Mamma Andersson, Bea Szenfeld, designer, Parasto Backman, grafisk formgivare, Suzanne Osten, dramatiker, Gunnar Olsson, gallerist, Bo Bergström, författare och Mathias Strömer, senior curator på Riksutställningar.

Under januari kommer juryn att bedöma alla bidrag, som är anonymiserade när de ser dem, och välja ut de 100 konstnärer som får följa med på utställningsturnén. Resultatet av det arbetet presenteras i februari.

Städerna som får besök av Moving Art Project i vår är Kiruna, Luleå, Falun, Östersund, Karlstad, Göteborg, Stockholm, Jönköping, Växjö och Malmö. Datum för de olika stoppen i turnéplanen presenteras i början av 2016.

Kontakt, intervjuförfrågningar och pressbilder

Sara Eriksson, marknadschef och presskontakt, 0730-519110

Helen Silvander, grundare, 0735-338425

Senaste nytt
bottom of page