top of page

Hit kommer Moving Art Project 2016


Moving Art Project är en ny, turnerande konstutställning som besöker tio städer under april och maj 2016. Ett 100-tal verk av Sveriges mest spännande konstnärer kommer att ställas ut från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Nu är städerna som ingår i turnéplanen spikade. Kiruna, Luleå, Falun, Östersund, Karlstad, Göteborg, Stockholm, Jönköping, Växjö och Malmö får besök av konstutställningen i april och maj nästa år.

- Det känns väldigt roligt att vi har fått till en så stor bredd när det gäller vilka städer vi besöker, vi kunde inte ha varit nöjdare med turnéplanen. Vi är övertygade om att vi kan tillföra något nytt till konstscenen både i och utanför storstäderna, genom att skapa en inspirerande, inkluderande och nyskapande utställning. För att få till det jobbar vi särskilt på att få in ansökningar från konstnärer i hela landet, inte bara från Stockholms innerstad, säger Helen Silvander, medgrundare till Moving Art Project.

Utställningen kommer att visa ett 100-tal samtida konstnärer verksamma inom måleri, foto, skulptur, rörlig bild, mode, musik och design. Ansökan för konstnärer är öppen fram till 30 november och alla är välkomna att söka. Urvalet av vilka verk som kommer att medverka sker via en sluten jury, bestående av konstnären Karin Mamma Andersson, Bea Szenfeld, designer, Parasto Backman, grafisk formgivare, Suzanne Osten, dramatiker, Gunnar Olsson, gallerist, Bo Bergström, författare och Mathias Strömer, senior curator på Riksutställningar.

- Jag hoppas att Moving Art Project ger möjlighet att lyfta fram projekt och verk som kanske inte syns så ofta i konstsammanhang, så att fler historier kan berättas. Att projektet helt enkelt rör om lite i konstsverige, säger Parasto Backman om sin medverkan.

Moving Art Project startades av konstnärerna Helen Silvander och Anna Gyllenklev med visionen att ge icke-etablerade konstnärer en plattform och att tillgängliggöra konst för en bredare publik. Idag tenderar både konstnärer och konstupplevelser att vara centrerade kring storstäderna.

- Att möta konst är ett sätt förstå sig själv, historien och andra – detta borde så många som möjligt få ta del av, både som skapare och publik och allt däremellan, säger Mathias Strömer, senior curator på Riksutställningar och medlem i juryn.

Ansökan för konstnärer är öppen 1 september till 30 november 2015 och görs via www.movingartproject.se.

Kontakt, intervjuförfrågningar och pressbilder

Sara Eriksson, marknadschef och presskontakt, 0730-519110

Helen Silvander, grundare, 0735-338425

Senaste nytt
bottom of page